etyek-budai borvidék
A Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységig húzódik az Etyek-Budai borvidék, melyek domb- és hegyoldalain, illetve fennsíkjain folyik a szőlőtermesztés. Etyek-Buda klímája – északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan - a magyarországi átlagnál hűvösebb. Etyek-Buda klímájának fontos közös vonása, hogy a borvidék egész területén folyamatos széljárás jellemző, az uralkodó szélirány az északnyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít a borvidékre.
Az Árpád kor óta fejlett szőlő- és borkultúrával rendelkező Etyek-Budán a jelenleg hagyományos szőlészeti és borászati eljárások kialakulására fontos hatást gyakoroltak a vidék történelmi változásai, és az itt letelepedett különböző ajkú nemzetiségek.
A fajták sokszínűségének kialakulásában meghatározó szerepet töltöttek be a honfoglaló magyarok, akik által Etyek-Budára behozott szőlőfajtákat az évezredek folyamán szelektálták a helyi termelők. E fajták számos leszármazottját a mai napig termesztik a vidéken, mely fajták egyike az elnevezésében a borvidék nevére utaló Budai.
A filoxéra vészt követően a helyi borászok olyan világfajtákat vontak termesztésbe, amelyek jól alkalmazkodtak a helyi ökológiai adottságokhoz, és a belőlük készült borokban felfedezhették a borvidék egyedi jellemzőit. Így vonták termesztésbe a XIX. század végén, a XX. század elején az Olasz rizlinget, Szürkebarátot, illetve a borvidéken meghatározó Chardonnay fajtát.
A XX. században az itt élő borászok fokozatosan orientálódtak az aromatikus fajták termesztésének irányába (pl.: Sauvignon, Ottonel muskotály). Közülük több új nemesítésű, a helyi ökológiai adottságokhoz szelektált fajta is a termesztésbe került (pl.: Irsai Olivér, Zenit). Az aromatikus fajták térnyerésével együtt a gyors, oxigéntől elzárt technológia vált meghatározóvá a borvidéken.
A pezsgőgyártás kultúrájának kialakulása a XIX. század végére tehető. Etyek-Budán a pezsgőgyártás története szorosan összekapcsolódik Törley József pezsgőgyáros nevével, aki a XIX. század második felében felvásárolt területeire alapozva, 1882-ben telepítette champagne-i pezsgőgyárát Etyek-Budára. Felismerte, hogy az etyeki szőlőkből kitűnő pezsgő alapbort készíthet és a budafoki (promontoriumi) pincék alkalmasságát a pezsgő előállítására. Az Etyek-Budai szőlőtermesztés felvirágoztatása ennek tudható be. Az 1910-es évek elején már 2 millió palack pezsgő készült Etyek-Budai borokból.
Törley József mellett pezsgőmestere, a később Etyek-Budán saját pezsgőgyárat alapító Louis Francois is jelentős szerepet játszott az Etyek-Budai pezsgőkészítés hagyományának kialakításában.
A 2020-as évjárattól kezdődően Etyeki Pezsgő néven az Etyek településről származó szőlőből, hagyományos, palackos erjesztésű pezsgőkkel is lehet találkozni. Ezeknek a pezsgőknek a közös jellemzője, hogy legalább 24 hónapot értlelték palackban.
A termőterületet alkotó települések
Terméktípusok
Bor: fehér, rozé, vörös, friss
Pezsgő: fehér, rozé
Minőségi pezsgő: fehér, rozé
Gyöngyözőbor: fehér, rozé, friss
Szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor: fehér, rozé, friss
A termőterület talaja
Talaját tekintve Etyek-Buda meghatározó talajtípusa a magas mésztartalmú barna erdőtalaj, mely többségében mészkő alapon alakult ki.
Főbb szőlőfajták
Chardonnay, Olasz rizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Irasi Olivér, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Kékfrankos
Tippek, ötletek
A szomszédos Tinnye és Piliscsaba között félúton, közvetlenül az út mellett áll az a büfékocsi, ahol a nagy sikerű Üvegtigris filmet forgatták. A mögötte lévő Garancsi-tó körül jól esik a séta.
Etyeken keressük a kis pincéknél is a pezsgőt, mert a helyi borászok nem titkolt célja, hogy visszahozzák az etyeki pezsgőt a mindennapokba.